Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Szegedi Területi

Rádióklub

 

A Klubot 1938-ban alapították elődeink. Az első kollektív hívójelet 1956. január végén kaptuk: HA8KCUE hívójelet több mint egy évtizedig használta a Klub.            

A '70-es évek elején jelent meg a Klub új hívójele a HA8KCK, amit azóta is használunk. Ez idő tájban sok fiatal kapott rádióamatőr engedélyt a sikeres vizsgák után.

A Klub szakmai irányítója HA8CZ János lett.   A Klubban négy szakosztályban („rókavadász”, RH, URH és konstruktőr) folyt a munka.

Az Uttörő Házban (ma Százszorszép Gyermek Ház) a gyerekeknek rádió szakkör működött a Klub tagjainak irányításával, HA8YCX hívójellel, HA8CH Imre majd HA8CT Bandi és HA8CX Lali vezetésével.

A Klub tagságát a város és a környező települések rádiózás iránt érdeklődő lakói, és a szegedi egyetem érdeklődő diákjai alkották. Nagyon pezsgő élet folyt a fiatalok aktivitásának köszönhetően. A Klub titkára rövid ideig HA8EK Tami lett.

A „rókásokkal” HA8DE Jani foglalkozott, jó eredménnyel. Jani a későbbiekben a Klub vezetését is ellátta nyugdíjazásáig.

’82 elején a „bővérű elvtársak” jobbnak látták, hogy a klub helyiségeit a „lövész” <-> sport! öncélú hasznosítására fordítjákják, és a Klubot eltávolították az épületből.

A Klub életében 4 év pauza következett, hiszen a klubéletre nem volt alkalmas helyiségünk.  Nagy harcok árán ’86-ban ismét megkaptuk korábbi helyiségeinket.

1988. április 22-től a Klub vezetőjének HA8FW Béla került megválasztásra, aki néhány éve tért vissza Borsodból a szülővárosába.

Megpezsdült a Klub élet. Tanfolyamok indultak és sok friss engedélyes lett az eredménye, nem csak fiatal, hanem az idősebb korosztályból is.

A Klub tagjai szervezett formában minden évben résztvevői voltak/vannak a HAM RADIO kiállításnak és vásárnak Friedrichshafenben, ahol sok mindent lehetett tanulni, ellesni. Sokan tettek szert korszerű rádiókra, antennákra és más egyéb, számunkra hasznos eszközre. Így ma már minden klub tagunknak van valamilyen rádiója, amit a mindennapi hobbizáshoz használni tud.

 

A Klub tagjai üzemeltetik az R2x-en és RU1-en az átjátszókat.  Az RU1-es átjátszó a megyei klubjainak, klubtagjainak közadakozásból készült.

A versenyzőink összefogásával, HA8DU Péter, családi tanyáján egy nagy antenna rendszert építettünk 160 méterre, ahová rendszeresen kijárunk versenyezni. 

A 2005-ös év sikereit ünnepelve felvetődött egy verseny hívójel kérése, amit ’06 januárjában meg is kaptunk és azóta sikert-sikerre halmozunk a HG8DX hívójellel.

Távol a város zajától kedvezőbbek a rádiózási feltételek és az antenna telepítés lehetőségei.

 Minden év augusztusának első hétvégéjén rendezzük meg a Bordányi Rádióamatőr Találkozót a Bordányi MTTOSZ Klub és Bordány Önkormányzata segítségével és támogatásával.

Klub vezetésében 2011-ben betegség miatt változás állt be. Az elnöki tisztséget HA8FW Bélától HA8FP József vette át.(Telefonszám: +3620/427-53-47)

A Klub tagjai és családtagjai rendszeresen felajánlják az SZJA 1%-ot a Klub működésére. Amit köszönünk!

 

19081355-1-06